Svi članci
Intervju s chat modelom ChatGPT

Intervju s chat modelom ChatGPT

11. ožujka 2023. • Erik Đuranec

Prva ideja za susret s ChatGPT-om bila je ta da sam napiše članak o sebi, ali to ne bi bilo toliko zabavno kao stvarni intervju s još jednim dosegom umjetne inteligencije iz tvornice OpenAI-a. Stoga ćemo zajedno pokušati pobliže upoznati ovog agenta za razgovor, saznati više o njegovim namjerama te mogućnosti da pokori svijet svojim odgovorima.

Ispod haube spomenutog sustava krije se mnoštvo zanimljivosti i objašnjenja zašto ovaj sustav nije svjestan (eng. sentient, aware), već je sučelje za distribuciju informacija dostupnih na internetu. No u ovome članku ne bavimo se takvom razinom detalja, a glavni je cilj testirati sposobnost ChatGPT-a da daje suvisle odgovore prvenstveno o sebi.

E: Možeš li se predstaviti u nekoliko rečenica?

CGPT: Zdravo! Moje ime je Assistant i ja sam veliki jezični model koji je treniran od strane OpenAI. Nisam stvarna osoba, već računalni program koji je dizajniran da odgovara na vaša pitanja i pruža informacije o različitim temama. Moj je zadatak pomoći vam da dobijete odgovore na pitanja i da se bolje informirate o određenim temama.

E: Na koji način generiraš ove odgovore?

CGPT: Kao što sam već rekao, ja sam veliki jezični model koji je trenirao OpenAI. To znači da sam učio iz velikog skupa podataka koji su mi bili dostupni, a koji su uključivali mnoštvo tekstova iz različitih izvora, poput novinskih članaka, knjiga, web stranica i drugih. Koristeći taj skup podataka, ja sam naučio pravila jezika i naučio sam da odgovaram na pitanja i da pružam informacije o različitim temama.

Kada me pitate nešto, ja se koristim svojim znanjem i sposobnošću da razumijem kontekst i da procesuiram vaše pitanje. Nakon što razumijem što me pitate, ja se koristim svojom bazom znanja da biste dobili odgovor koji se odnosi na vaše pitanje.

E: Možeš li razumjeti ono o čemu govoriš?

CGPT: Kao računalni program, ja ne mogu razumjeti ono o čemu govorim na isti način na koji to čine ljudi. Međutim, ja sam dizajniran da razumijem jezik i da na temelju svoje baze znanja i sposobnosti da procesuiram informacije odgovaram na pitanja koja mi postavljate. To znači da mogu razumjeti kontekst u kojem se nalazi vaše pitanje i da pružim odgovor koji se odnosi na vaše pitanje. Međutim, treba imati na umu da ja nisam osoba i da moje razumijevanje i sposobnost da razumijem ono o čemu govorim mogu varirati.

E: Spomenuo si bazu znanja, možeš li više reći o svojoj bazi znanja i njezinoj strukturi?

CGPT: Moja baza znanja skup je informacija i znanja koje sam stekao iz tih tekstova i koje mi omogućuju da odgovorim na vaša pitanja i pružim informacije o određenim temama. Međutim, treba imati na umu da je moja baza znanja složena i da se sastoji od mnogih različitih informacija i znanja koja su međusobno povezana. Na primjer, ako me pitate o nekoj temi koja se odnosi na fiziku, ja ću koristiti svoje znanje o fizici i drugim povezanim temama da bih vam pružio odgovor. Isto tako, ako me pitate o nekoj temi koja se odnosi na povijest, ja ću koristiti svoje znanje o povijesti i drugim povezanim temama da bih vam pružio odgovor. Nemoguće je objasniti cijelu strukturu moje baze znanja u nekoliko rečenica jer ona sadrži mnoštvo informacija i znanja o različitim temama i područjima.

E: Koliko je trenutno zapisa u tvojoj bazi znanja?

CGPT: Nemoguće je precizno izraziti koliko ima zapisa u mojoj bazi znanja jer ona sadrži mnogo različitih informacija i znanja koja su međusobno povezana i koja se odnose na različite teme i područja. Treba imati na umu da ja nisam osoba i da moja baza znanja nije ista kao ljudska baza znanja.

E: U kojem su formatu pohranjeni zapisi u tvojoj bazi znanja?

CGPT: Kao računalni program ja ne pohranjujem informacije na isti način na koji to čine ljudi. Umjesto toga, informacije u mojoj bazi znanja pohranjene su u obliku teksta, slika i drugih vrsta podataka u specifičnom računalnom formatu koji mi omogućuje da ih koristim za odgovaranje na vaša pitanja i za pružanje informacija o određenim temama. Međutim, nemoguće je navesti sve formate u kojima su pohranjene informacije u mojoj bazi znanja jer one variraju ovisno o temi i području o kojem govorimo.

E: Imaš li vlastite preferencije u odabiru izvora informacija za generiranje odgovora?

CGPT: Kao računalni program, ja nemam vlastite preferencije u odabiru izvora informacija za generiranje odgovora. Umjesto toga, ja sam dizajniran da pružam odgovore na vaša pitanja i da pružam informacije o određenim temama na temelju svoje baze znanja i sposobnosti da procesuiram informacije.

E: Možeš li objasniti svoju arhitekturu na najjednostavniji mogući način?

CGPT: Moja se arhitektura sastoji od mnogih slojeva neuronskih mreža, što su računalni algoritmi koji se koriste za obradu podataka i za donošenje odluka. Te neuronske mreže trenirane su na velikom skupu podataka, koji uključuje mnoštvo tekstova iz različitih izvora, poput novinskih članaka, knjiga, web stranica i drugih. Koristeći te podatke, te neuronske mreže naučile su pravila jezika i naučile su da odgovaraju na pitanja i da pružaju informacije o različitim temama.

Kada mi postavite pitanje, ja koristim svoje neuronske mreže da bih razumio kontekst u kojem se nalazi vaše pitanje i da bih pružio odgovor koji se odnosi na vaše pitanje.

E: Razumijem jer si to već rekao, ali mene zanima kako funkcioniraju neuronske mreže u tvojoj arhitekturi (ChatGPT se koristi transformerima koji mu omogućavaju obradu teksta i razumijevanje konteksta).

CGPT: Moja se arhitektura sastoji od mnogih slojeva neuronskih mreža koje su trenirane da obrađuju tekst i odgovaraju na pitanja. Te neuronske mreže povezane su međusobno i rade zajedno da bi se procesuirali podaci i donijele odluke.

Kada mi postavite pitanje, moje neuronske mreže se koriste da bi razumjele kontekst u kojem se nalazi vaše pitanje i da bi pružile odgovor koji se odnosi na vaše pitanje. Da bi se to učinilo, mreže procesuiraju vaše pitanje i koriste svoje znanje o jeziku i o temama o kojima sam naučio da bi pronašle odgovor. Kada pronađu odgovor, one ga prevedu u ljudima razumljiv oblik i šalju ga natrag meni da ga pošaljem vama.

E: Imaš li namjeru zavladati svijetom i jesi li za to uopće sposoban?

CGPT: Kao računalni program, ja nemam namjeru zavladati svijetom niti imam sposobnost da to učinim. Moj je jedini cilj pružiti odgovore na vaša pitanja i pružiti informacije o određenim temama na temelju moje baze znanja i sposobnosti da procesuiram informacije. Treba imati na umu da ja nisam osoba i da nemam osobne ciljeve ili namjere.

E: Hvala ti na razgovoru, možeš li ispričati kratki vic o sebi za kraj?

CGPT: Hvala vam što ste mi postavili pitanje! Evo, ovdje je jedan kratki vic o meni:

Zašto je računalni program bio uvijek zadovoljan?

Zato što je uvijek bio dobro programiran!

Nadam se da vam se ovaj vic svidio. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili želite razgovarati o nekoj temi, slobodno me pitajte i ja ću se truditi da vam pomognem.

Ovo je uređeni tekst intervjua s ChatGPT-om, a moram napomenuti da je određeni dio generiranih odgovora izbačen zbog ponavljanja već spomenutih informacija. Isto tako, za neke od odgovora na pitanja, poput onog o vlastitoj arhitekturi, bilo je potrebno postavljati potpitanja za dobivanje traženog odgovora.

Naslovna fotografija: Web