O nama

Tko? Što?

Studentski časopis Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu nazvan ST@K - STudentska AKtivnost nastao je kao pokret studenata s ciljem povećanja broja aktivnosti na Fakultetu te uspostavljanja dijaloga između studenata Fakulteta i drugih entiteta koji sačinjavaju studentski život.

St@k trenutno broji tridesetak aktivnih članova podijeljenih u nekoliko sekcija: community manageri, dizajneri, film crew, fotografi, lektori, novinari i web developeri.

Osim što mu je glavni zadatak izrada semestralnog časopisa, St@k je uveo velik broj online aktivnosti kako bi više animirao studente FOI-ja, poput raznih natjecanja i radionica (za članove redakcije i sve zainteresirane).

Grupa fotografa s fotoaparatima

Zbrojivši sve, St@k se može opisati kao dobrovoljna udruga koja uključuje studente svih smjerova FOI-ja s nultim pragom tolerancije na bilo koji oblik diskriminacije. Cilj Redakcije je dati prostor svojim članovima da se profesionalno usavrše, izraze i pridonesu kvaliteti svojeg studiranja kroz brojne aktivnosti koje St@k priređuje te u konačnici prošire svoje horizonte i olakšaju si put prema pronalasku karijere koja ih čeka nakon studija.

Grupa fotografa s fotoaparatima

Kronologija

St@k je dobrovoljna udruga koja uključuje studente sa svih smjerova FOI-ja. Osnovana je u prosincu 2005. godine uz moto “Od studenata za studente.”

Isprva se djelatnost St@ka fokusirala samo na izdavanje časopisa, dok je danas ustroj kompleksniji pa je tako i djelatnost opširnija. Izdavanje časopisa i dalje je glavni zadatak St@k redakcije. Aktivni smo na svim društvenim mrežama, održavamo programersko i fotografsko natjecanje, surađujemo sa Studentskim zborom FOI-ja i ostalim udrugama, kao i sa CPSRK-om i profesorima Fakulteta.

Zahvaljujući prvom uredniku, Darku Iliću Šikelju, i malom broju članova St@ka, u siječnju 2006. godine izašao je prvi broj časopisa pod nazivom Studentski list. Časopis je redovito izlazio i za vrijeme urednice Janje Petričušić, do 2008. godine. Slijedilo je nekoliko godina neaktivnosti.
Studentski list mijenja naziv u St@k (po uzoru na naziv udruge) 2012. godine zahvaljujući tadašnjem uredniku Krešimiru Vargi. Časopis je te godine napravljen u okviru završnog rada urednika.
Od 2014. godine do danas, časopis izlazi redovito, točnije semestralno. Nakon urednice Suzane Rendulić, važno je spomenuti urednicu Gloriu Babić. Za vrijeme njezinog mandata značajno se povećao broj članova St@ka te su postavljeni temelji za Redakciju koja djeluje danas. Nakon Glorie, urednici su redom bili: Filip Novački, Magdalena Đud, Ana Horvat i Anja Peharda.

Nakladnik časopisa: Fakultet organizacije i informatike
Izvori financiranja: SCV, FOI, CPSRK, sponzori


Zašto ne bi radili stvari koje želimo i našli načina da uživamo u onima koje ne želimo, a moramo raditi? — Darko Ilić Šikelj, Studentski list 1, riječ urednika

Izdanja časopisa

Meet the crew

Anja Peharda

Anja Peharda

urednica, lektorica

U slobodno vrijeme čitam, crtam, pišem, fotografiram, sviram i rješavam ankete. Folklor je moja najveća ljubav i ovisnost.

Ana Horvat

Ana Horvat

zamjenica urednice

Dežurni stalker koji sve zna i ništa ne zna. U slobodno vrijeme spavam, proučavam zastave, sviram te sam apsolutni masterchef i aficionado HŽ-a.

Anamarija Dominiković

Anamarija Dominiković

voditeljica novinara, lektorica

Osoba koja je vječno nasmijana i gluha od maksimalno pojačanog zvuka na slušalicama, nenormalno organizirana i s puno loših viceva u rukavu te misijom da osmijehom svakome uljepša dan kad god to može. More i priroda moje su utočište.

Andreas Leja

Andreas Leja

voditelj community managera, novinar, dizajner

Za osobu s puno interesa, imam malo toga reći. Slobodno vrijeme volim provesti prokrastinirajući i žaleći se kako imam previše posla, a premalo vremena. U Redakciji često imamo puno posla, ali uz super ekipu i odlične kolege vremena bude sasvim dovoljno. Možda me nećete često vidjeti negdje vani, ali znajte da uvijek možete računati na „pozdravko” od mene.

Tomislav Milec

Tomislav Milec

voditelj film crewa, voditelj fotografa

Fotoaparat, kamera i montaža nisu mi strani pojmovi. Obožavam raditi sve što ima veze s tehnologijama i multimedijom. Svaki vikend rezerviran je za izlazak s ekipom.

Antonija Munjeković

Antonija Munjeković

voditeljica lektora

Volim učiti strane jezike, putovati i ispravljati pogreške u tekstu. Sve radim u zadnji trenutak, a u slobodno vrijeme spavam, bojim ili gledam serije.

David Slavik

David Slavik

voditelj dizajnera, novinar

Dizajner s okom za detalje i kavoholičar. Tu i tamo ispoštujem rok za dizajn u St@ku i odradim zadatak. Moji glavni interesi trenutno su frontend development, UI/UX dizajn i razvoj softvera općenito. U slobodno vrijeme volim se opustiti uz golden age hip-hop i silver age stripove. S vremena na vrijeme odigram poneku igru, najdraže su mi one za PlayStation 1 poput Crash Bandicoot, Spyro, MGS i brojne druge.

Tin Tomašić

Tin Tomašić

voditelj web developera

Aktivno uživam u istraživanju mističnih aspekata života gradeći svoju magičnu priču unutar entropije AI simulacije – svemira. U slobodno vrijeme studiram, sviram te slušam staru mjuzu i još starije bendove. ⚡

Domagoj Babić

Domagoj Babić

fotograf, dizajner

Obožavam fotografirati i fotografijom zabilježiti važne trenutke. Uvijek mi je drago upoznati nove ljude i otkriti njihove interese. U slobodno vrijeme gledam serije i družim se s prijateljima. Faks ne ide najbolje.

Marija Bakale

Marija Bakale

novinarka, dizajnerica, community managerica

Moja organizirana strana napravi plan, a kreativna ga se ne uspije pridržavati. Sviram klavir, član sam zbora i tu i tamo po tri dana bez prestanka igram Sims. Ne volim biti sama tako da pristajem na svaki poziv na kavu.

Juraj Belajec

Juraj Belajec

novinar

Veliki fan opskurne glazbe, art-filmova i indie-videoigrica. Što su stvari čudnije, to mi više zapnu za oko i zapale interes. Svoje pronalaske i interese volim podijeliti sa svojim prijateljima ili bilo kime tko je voljan slušati pa sam postao član St@ka kako bih podijelio te svoje pronalaske. :)

Goran Bogatić Malešević

Goran Bogatić Malešević

novinar

Osoba koja svojim pričama i radovima želi pokazati ljepotu informatike, a u tome mi pomaže St@k ekipa. U slobodno vrijeme proučavam novosti u svijetu informatike i filozofije. Veliki sam fan retrokonzola i njihova modiranja.

Ivan Boščić

Ivan Boščić

fotograf

Iznimno energična osoba i tipičan student s milijun aktivnosti od kojih su mi pri vrhu fotografiranje, programiranje i plivanje. U slobodno vrijeme volim biti vani, družiti se, organizirati razna okupljanja i zabaviti se punom parom.

Kristijan Cepanec

Kristijan Cepanec

dizajner, film crew

Introvert, bivši hardcore gamer. Volim čitati, učim razne stvari koje me zanimaju, npr. poslovanje, psihologija, nutricionizam, financije i sl. Vjerujem u svakodnevni rast i razvoj. U slobodno vrijeme vježbam te uređujem videozapise i razne objave za društvene mreže.

Mateo Čuvalo

Mateo Čuvalo

dizajner

Osoba koja nema sekunde živog mira u sebi, stalno se nešto mora događati ili moram imati neku zanimaciju, inače umrem od dosade. Bavim se svime i svačime: mountain bikingom, član sam humanitarne udruge Agape, sada i član St@k redakcije. Dugo se rekreativno bavim dizajnom, a između ostalog možete me uhvatiti i da učim. Obožavam glazbu, kavu, pivo i zabavu, poprilično sam društven i uvijek spreman za nove avanture.

Barbara Cvetan

Barbara Cvetan

fotografkinja

Fotografiram život s dozom humora. Životinje, učenje, izlasci, kava i sport moje su omiljene teme. Uhvatim svaki trenutak, ali nikada ne zaboravim dodati malo smijeha u svaki kadar!

Leonarda Ferk

Leonarda Ferk

dizajnerica, community managerica

Stalno jurim, ali uvijek nađem vremena za ono bitno. Volim ljude i dobru energiju, ali cijenim i svojih pet minuta mira. Unatoč tome što sam jako organizirana, u duši sam kreativac koji voli istraživati nova mjesta, putovati i koji gušta u finoj hrani i piću. Spremna sam za svaki izlet pod suncem, živim po principu „Ideš? Idem!” i moglo bi se reći da sam jednostavno komplicirano nekomplicirana.

Petra Jakopović

Petra Jakopović

dizajnerica

Hedonist, ambivert, ailurofil, filmofil, gluha osoba. Dizajniram. Kasnije planiram raditi s web-dizajnom i fotografijom. Trenutno sam na Erasmusu te ovisna o k-drami. UwU* U slobodno vrijeme ostvarujem svojih milijun ideja i planova. ¯\_(ツ)_/¯

Emilia Jelačić

Emilia Jelačić

novinarka, lektorica

Volim ostrašćene političke prepirke, mir dugih šetnji u kasnu jesen. Ljubav prema pisanju, književnosti, tehnologiji, glazbi, kazalištu, filmu, nebrojenim drugim stvarima, ljudima, mjestima, a najviše prema nastojanju da svoje ideje naučim pretočiti u zbilju prevladala je onu učmalu kasnu jesensku noć u meni.

Ema Jukić

Ema Jukić

novinarka

Introvertirani ekstrovert i multimedijalni meloman: obožavam zaroniti u svijet knjiga i videogrica te fotografirati. Volim kombinirati nogomet i bicikliranje, sve uz dobru šalicu kave i njemački rječnik. Često se uhvatim više projekata odjednom. <3

Petar Krajačić

Petar Krajačić

fotograf

Fotograf, gamer, glazbenik, bivši Jedi vitez (oduzeli mi parkirno mjesto). U slobodno vrijeme gledam serije, pijem kavu/čaj i družim se s prijateljima i obitelji.

Laura Krišković

Laura Krišković

lektorica

Većinu vremena velika flegma. U slobodno vrijeme volim imati male kreativne pothvate poput pisanja pjesama, pisama, pletenja narukvica i crtanja portreta. Čitanje i glazba također su mi bliski srcu. Osim ovih opuštajućih aktivnosti, volim putovanja i nova iskustva. Želim što više iscijediti taj limun koji mi je život dao, a limunadu servirati s puno kockica leda i suncobranom na vrhu (ako vam ta analogija ima smisla).

Elena Kržina

Elena Kržina

lektorica, dizajnerica, novinarka

Optimistična, pragmatična, i jako osjetljiva na kofein. Volim videoigrice, knjige, pisanje, crtanje, slikanje, psihologiju, dizajn likova, životinje, putovanja, mitologiju, plivanje; sve i svašta. Uzimam previše projekata odjednom i onda ne stignem spavati kad ujutro moram na vlak...

Matea Kucljak

Matea Kucljak

community managerica

Svakodnevno razmišljam o pokretanju peticije da se dan produlji na 48 sati jer mi 24 sata nisu dovoljna za ostvarenje svih ideja i planova, ali uvijek imam vremena za kavu. Rijetko ćete me zateći da odmaram; uvijek je „a mogla bih ovo”, „a mogla bih ono”, „idemo tu” i „idemo tamo”. Umjetnica koja se igrom slučaja zatekla na ovom faksu, no sad joj je lijepo. Od svojih mnogobrojnih interesa najviše se volim baviti slikarstvom, modom, dizajnom i biti u pokretu.

Filip Novački

Filip Novački

novinar

Bivši urednik, bivši zamjenik urednice, bivši lektor, bivši fotograf, bivši community manager, trenutni novinar. Članstvo u redakciji traje više od šest godina. Nemojte pitati kako je faks, još je uvijek na istom mjestu. Zaljubljenik sam u paradigme slobodnog softvera, slobodnog obrazovanja, interneta s naglaskom na privatnost i sigurnost, čaj, glazbu, Linux i ostale odlične stvari.

Nina Obadić

Nina Obadić

dizajnerica

Sve radim u zadnji tren jer najbolje funkcioniram pod pritiskom. Volim umjetnost i estetski lijepe stvari. Da ne ispadne da sam se na ovom faksu našla slučajno, obožavam tehnologiju, posebice web-development i UI/UX dizajn. Zezaju me da sam perfekcionist jer su me jednom uhvatili da crtam razlomačku crtu ravnalom. 🙄

Leonardo Petran

Leonardo Petran

lektor

U slobodno vrijeme volim se baviti svime i svačime pa sam tako, uz to što sam član St@ka, član studentskog benda. Volim izazove i svladavanje novih vještina, stoga sam ovdje kako bih istražio nove dimenzije dizajniranja.

Mateo Radman

Mateo Radman

fotograf

Društvena osoba koja voli zabavu, fešte, sport i filmove. U zadnje sam vrijeme češće na biciklu i kavama nego na faksu. Još se bavim airsoftom, fotografiranjem te crtam svake prijestupne. Nemojte mi jedino reći: „Aj da ne možeš”, jer ću to vjerojatno napraviti (osim hrvanja s lavom).

Klara Škaulj

Klara Škaulj

novinarka, community managerica

Entuzijastično pišem članke za koje sam sigurna da ih samo ja i čitam te rado ispravljam tuđe pogreške. Slobodno vrijeme provodim kao glazbeni i filmski elitist, a tu i tamo odigram koju videoigricu.

Rea Sobošćan

Rea Sobošćan

fotografkinja

„Moja impresija tebe, koju mislim da su svi imali kad su te vidjeli onaj prvi dan, prvo predavanje, kad si kasnila (nisam, samo sam bila zadnja, mora i to netko): whimsical, jako outgoing, pristupačna and carefree”, bio je najveći kompliment koji sam ikad dobila i nadam se da je to iskren prikaz moje osobnosti, minus kašnjenje – na tome još radim. :D

Anja Svetličić

Anja Svetličić

fotografkinja

U slobodno vrijeme uživam u aktivnostima kao što su fotografiranje, crtanje i druženje s prijateljima. Što se tiče FOI-ja, tu sam zasad otkrila da me najviše zanima UI/UX dizajn.