Svi članci
Kako bi digitalne videoigre mogle potpuno dominirati fizičkim formatima za samo nekoliko godina

Kako bi digitalne videoigre mogle potpuno dominirati fizičkim formatima za samo nekoliko godina

19. prosinca 2022. • Klara Lupoglavac

Posljednjih su godina digitalne igre postale sve popularniji oblik zabave pri čemu se mnogi ljudi odlučuju za praktičnost preuzimanja i igranja na svojim uređajima umjesto tradicionalne kupnje fizičkih kopija. Kako tehnologija napreduje sve većom brzinom, čini se da su fizičke igre spremne preuzeti digitalne formate u bliskoj budućnosti. Predviđa se da bi prodaja digitalnih igara mogla u potpunosti preuzeti sektor videoigara već za šest godina. Generacije konzola PlayStation 5 i Xbox Series X mogle bi obilježiti prekretnicu u evoluciji fizičkih medija, promjenu koja je krenula kroz generacije sustava PlayStation 4 i Xbox One.

Zašto se ovo ubrzanje događa sada, nakon godina uspješne prodaje fizičkih igara kad su se igrači videoigara navikli na nostalgičnu privlačnost kutija i diskova? Ovo bi moglo biti uznemirujuće za kolekcionare koji uživaju u dodavanju najnovijih artikala na svoje police. Hoće li kolekcionari i dalje pokazivati dovoljno interesa i trošiti dovoljno novca da održe fizičke medije na životu ili će nadmoć digitalnog signalizirati smrt fizičkih igara?

Digitalne igre postigle su velike prekretnice u posljednjih nekoliko godina. Cyberpunk 2077 navodno je doživio najveće lansiranje digitalne igre svih vremena. S druge strane razvojni programeri vide da digitalna prodaja nadmašuje fizičku prodaju, a izdavač videoigara Capcom poručuje kako približno 80% prodaje njegovih igara dolazi od digitalnih preuzimanja. Sony i Microsoft nedavno su razvili samo digitalne konzole koje u potpunosti eliminiraju mogućnost korištenja fizičkih medija, a opet nude primamljivo niže troškove te na taj način imate potpunu diskreciju o tome kako kupiti svoje igre, čak i ako imate skuplji PS5 ili Xbox Series X s pravim disk pogonom. Potrošači su sada učinkovito usmjereni prema kontroliranim trgovinama PlayStationa ili Xboxa jer više igrača nego ikad preferira sigurnost digitalne pogodnosti u odnosu na potencijalnu fizičku slobodu.

Pomnije ispitivanje brojki o prodaji diljem svijeta u skladu je s idejom da sve više igrača počinje preferirati digitalna preuzimanja. Igrači čekaju da se njihova digitalna preuzimanja otključaju u ponoć radije nego da stoje u redu na GameStopu za najnovije izdanje. Nedavno objavljeni podaci tvrtke Sony za treće tromjesečje 2020. pokazali su da je digitalna prodaja nadmašila fizičku prodaju tijekom cijele tekuće godine. Čak i kad izuzmemo igre koje su obično digitalne ekskluzive, digitalna prodaja i dalje ima prednost. U Sonyjevim rezultatima „Full Game Software” za tri kvartala tekuće godine, digitalna prodaja činila je 74%, 59%, odnosno 53% ukupne prodaje. Ovo ukazuje na to da većina PlayStation igrača većinom bira digitalne umjesto fizičkih opcija kad im se ponudi izbor između maloprodaje i preuzimanja.

Ne primjećuje samo Sony ovu promjenu u brojevima nego je i Nintendo naveo da digitalna prodaja čini 40.9% ukupne prodaje softvera, što je značajan porast od 12.3% u odnosu na prethodnu godinu. U usporedbi s 2019., Nintendova digitalna prodaja porasla je za 104.9%. Naravno, treba uzeti u obzir pandemiju COVID-19. Sonyjeva 2020. godina započela je kad su karantene diljem svijeta dosegle svoj vrhunac. Kupci koji su se iznenada našli vezani za kuću mogli bi objasniti golemu brojku od 74% u prvom tromjesečju tvrtke Sony, koje je trajalo od 1. travnja do 30. lipnja.

„Vrlo je jednostavno: u pandemiji su preuzimanja najsigurnija i najprikladnija opcija za zabrinute igrače”, kaže industrijski analitičar dr. Serkan Toto iz Kantan Games Inc.

Što je s vlasništvom nad digitalnom igrom? Postoji li jamstvo da mogu pristupiti svom preuzimanju za 20 godina ili je zapravo samo iznajmljujem? Zašto ne postoji tržište rabljenih digitalnih igara? Kako pružatelji platformi na konzolama žele riješiti probleme s pohranom koji dolaze s preuzimanjima? Mnoga su pitanja zbog kojih bi potrošači mogli imati neke brige.

Ovi su se problemi povremeno pojavljivali tijekom posljednjih nekoliko godina. Neke su igre uklonjene s popisa zbog problema s licenciranjem što onemogućuje njihovo ponovno preuzimanje za korištenje ili očuvanje.

Nemojte još biti previše pod stresom ako ste zabrinuti da nećete moći dodati najnovija izdanja na svoje police. Analitičari misle da će budućnost fizičkih igara biti oštro preusmjerena prema najstrastvenijim kutovima baze obožavatelja te fizičke igre neće uskoro nestati. To se djelomično može pripisati vjernim obožavateljima i skupini kupaca koji posjećuju trgovinu kako bi kupili fizičke igre kao poklon prijateljima ili članovima obitelji. Većina bi se vjerojatno složila da je zabavnije pokloniti fizičku igru nego kod za preuzimanje.

S obzirom na to da trajanje prethodne dvije generacije platformi i izlazak Microsoftovih i Sonyjevih novih konzola prošle jeseni, procjenjuje se da je preuzimanje digitalnih igara potpuno dominantan oblik kupnje igara otprilike od 2027. ili 2028. Iako se pet ili šest godina može činiti dugim razdobljem, ono i nije tako daleko u kontekstu videoigara. Fizičke igre za masovno tržište mogle bi se uskoro činiti kao daleka uspomena zbog toga koliko brzo industrija videoigara napreduje. Čak i ako je cilj dugoročno ih izbaciti, vjeruje se da će trgovine nastaviti prodavati fizičke igre sve dok tržište u potpunosti ne prestane postojati.

Prijelaz na digitalno bit će postupan sve do trenutka kad se većina obožavatelja navikne na digitalnu trgovinu kao primarni način kupnje igara. U tom trenutku možda ćemo vidjeti kako će neki veliki izdavači potpuno prekinuti proizvodnju fizičkih igara. Digitalna prodaja prestigla je fizičku prodaju čak i prije nego što su lansirane samo digitalne konzole, što implicira da postoje i drugi značajni čimbenici. Iz perspektive izdavača i programera, prodaja digitalnih igara daje im poticaj izbacivanjem posrednika, što dovodi do veće zarade.

Nemaju samo velike tvrtke koristi od digitalne prodaje. Nezavisni izdavači i programeri ne nude često fizičke kopije svojih igara jer je digitalna prodaja daleko isplativija. Trošak proizvodnje diskova jednostavno nije opravdan za mnoge neovisne programere.

Fizičke igrice postaju sve manje relevantne što smanjuje konkurenciju online trgovinama koje vode Sony, Microsoft i Nintendo. Konzole sigurno neće patiti od interne konkurencije kakvu vidimo na PC-u gdje se Steam, Epic Games Store i drugi natječu za pozornost igrača. Ako trgovci poput Best Buya i Walmarta ikad ispadnu iz te slike, kao rezultat toga potrošačka cijena može porasti.

Za fizičke kolekcionare ovo bi moglo pokrenuti neka zabrinjavajuća pitanja o budućnosti zamjene, posuđivanja igara prijateljima i vlasništva nad igrama. U najširem smislu nije nemoguće zamisliti generaciju konzola u budućnosti koja će u potpunosti izbjegavati fizičke medije što će činiti samo prikupljanje fizičkih igara zastarjelim. Igrači koji već pretežno kupuju igre digitalno možda neće primijetiti promjenu, barem ne dok izdavači ne odluče povisiti cijenu svojih naslova jer je konkurencija na fizičkom tržištu smanjena.

Dok je prelazak na digitalnu prodaju gotovo neizbježan, programeri igara drže u tajnosti svoje dugoročne strategije za odgovor na to. Pitanja u vezi s pogonima diskova, očuvanjem igara i digitalnim ekskluzivama sve su veća kako industrija ulazi u novu eru. Neki igrači prihvaćaju promjenu i prebacuju svoje biblioteke igara sa svojih polica na svoje tvrde diskove. Drugi se drže fizičkih medija, planirajući ostati na brodu dok ne potone.

Ova će generacija konzola bez sumnje odgovoriti na neka od naših dugotrajnih pitanja o nestanku fizičkih medija. Bez obzira na to, vrijeme je da shvatimo da nije pitanje hoće li digitalno postati potpuno dominantno, već kad i kako će promjena utjecati na način na koji kupujemo i doživljavamo igre.

Naslovna fotografija: Luis Villasmil, Unsplash